De 8 Meest Voedzame Nachtschade-groenten
Wat zijn nachtschade groenten?
Nightshade groenten zijn een brede groep planten uit de solanum- en paprika-families. Ze bevatten gif, waarvan een solanine wordt genoemd. De inname van nachtschade planten kan dodelijk zijn, groenten in deze zelfde klasse van de plant zijn echter veilig om te eten.
Dit komt omdat de hoeveelheid van deze toxische verbinding wordt verlaagd tot niet-toxische niveaus zodra de groenten rijpen. Toch zijn de bladeren en bessen van de dodelijke nachtschadeplant giftig en mogen ze niet worden geconsumeerd.
Ontdek precies welke van de nachtschade planten het voedzaamst zijn.
Aardappelen zijn een van de meest overvloedig verbouwde groenten die in de westerse wereld worden gebruikt. Ze maken ook deel uit van de nachtschadefamilie die mild giftig kan zijn wanneer ze worden gegeten voordat ze rijp zijn, als de schil nog groen is. Een grote bron van vitamine C, aardappelen bevatten genoeg kalium, vitamine B-6 en vezels om een gezonder. Bovendien bevatten ze carotenoïden, flavonoïden en cafeïnezuur, alle vormen van fytonutriënten waarvan bekend is dat ze de gezondheid ten goede komen. Rijk aan vitamine A, B, C en E, samen met ijzer en zink, ze bieden een eenvoudige manier om noodzakelijke hoeveelheden voedingsstoffen te krijgen voor mensen die in ontwikkelingslanden leven.
Als je een boost van vitamine C nodig hebt, zijn paprika’s ook een goede keuze. Eén groene paprika bevat meer vitamine C dan een sinaasappel. Hete pepers mogen dan wel nachtschade zijn, maar net als de zon kunnen ze wat warmte met zich mee brengen brengen. Bekende hete pepers — zoals jalapenos, serrano-pepers en rode of groene pepers — zijn goede bronnen van vitamine C, vitamine A en kalium.
Capsaïcine, wat ervoor zorgt dat pepers zo pittig zijn, heeft aangetoond dat het ontstekingen vermindert, wat mensen met gewrichtsaandoeningen kan helpen om met minder pijn te lopen.
Aubergine is een goede bron van mangaan, een mineraal dat belangrijk is voor zowel de ontwikkeling als het metabolisme. Bovendien, volgens onderzoekers, bevat aubergine natuurlijke antioxidanten die je huid kunnen beschermen tegen de oxidatieve stress van de ultraviolette straling van de zon.
Vanwege hun vlezige textuur als ze worden gekookt, zijn ze populair bij vegetariërs — denk aan aubergine parmezaan — evenals bij veganisten. Combineer curried okra en aubergine en geef het een mediterraanse draai.