Factoren die onze spiersterkte beïnvloeden
Heel wat mensen denken dat ze iets verkeerd doen omdat ze niet dezelfde resultaten bereiken als anderen in hun omgeving. Het is echter belangrijk dat deze zich realiseren dat er zes primaire factoren zijn die ons individueel vermogen beïnvloeden om spieren te kweken en krachtiger te worden, en we er geen tot weinig controle over hebben.
Deel II
Het peesaanhechtingspunt
De spiersterkte wordt daarnaast ook beïnvloed door het peesaanhechtingspunt. Laten we bijvoorbeeld stellen dat Jonas en Karel beiden beschikken over dezelfde arm- en spierlengtes. Bij Jonas hecht de bicepspees echter verder op de voorarm aan in vergelijking met die van Karel. Daardoor heeft Jonas een biomechanisch voordeel: hij kan meer gewicht heffen dan Jonas tijdens oefeningen die de biceps aanspreken.
Een aantal andere belangrijke factoren
Elk van deze factoren beïnvloedt ons vermogen om spieren en kracht te kweken door te trainen. Onthoud dat de meest invloedrijke factor echter het gebruik is van een trage, gecontroleerde hefbeweging tot het punt van spiermoeheid.
Naast een goede heftechniek is het cruciaal dat je niet alleen op intensiteit treint met een gebalanceerd programma, maar ook de spieren voldoende te laten rusten tussen de trainingssessies. Overbelasting is helaas een fout die velen maken; en het gebeurt niet alleen wanneer je spieren niet voldoende kunnen rusten, maar ook als te veel herhalingen voor elke spiergroep uitvoert.
Een andere fout die mensen vaak maken is steeds hetzelfde programma uitvoeren, zelfs wanneer ze hun plateau reeds bereikt hebben. Wanneer je ofwel stopt met spieren te kweken of verveeld geraakt, is het belangrijk dat jij jouw programma aanpast. Op die manier kan je overgaan tot een nieuwe fase die nieuwe resultaten inluidt.
De meeste van deze factoren hebben we geërfd van onze ouders en hebben een grote impact op onze grootte, kracht en voorkomen. Het is erg belangrijk dat je niet geobsedeerd geraakt terwijl je er probeert uit te zien als een spierenbundel – of eender welke andere lichaamsvorm die jou niet eigen is. Het is niet de bedoeling dat we er allemaal hetzelfde uitzien. Het is erg belangrijk dat jij jouw eigen karakteristieken accepteert, en een realistisch programma opstelt zodat je realistische doelstellingen en jouw persoonlijke verlangens kunt behalen.
Onze genen spelen dus duidelijk een rol bij onze gezondheid en ons voorkomen, maar ze kunnen zeker niet beïnvloeden hoe vaak of hoe goed je traint. Zelfs wanneer je geboren wordt met een genetische predispositie zoals overwicht of zwak zijn, is de manier waarop je leeft uiteindelijk de belangrijkste factor van hoe jouw lichaam er gaat uitzien: fit en sterk, of zwak en dik.
Gewichtheffen brengt heel wat voordelen met zich mee die niet behaald kunnen worden door andere soorten sporten of activiteiten. Lichamelijk gezien houden de voordelen van krachttrainen voornamelijk een stijging van de spiermassa en -grootte, pees, bot en ligamentkracht in. Meerdere studies tonen aan dacht krachttrainen goed is voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde. Indien jij jouw lichaam begrijpt en accepteert, zal je er kunnen mee leren samenwerken, en hoef je het niet langer tegen te werken. Iedereen kan hun kracht, voorkomen en uithoudingsvermogen verbeteren door consistent een effectief krachttrainingsprogramma te volgen.