Factoren die onze spiersterkte beïnvloeden
Heel wat mensen denken dat ze iets verkeerd doen omdat ze niet dezelfde resultaten bereiken als anderen in hun omgeving. Het is echter belangrijk dat deze zich realiseren dat er zes primaire factoren zijn die ons individueel vermogen beïnvloeden om spieren te kweken en krachtiger te worden, en we er geen tot weinig controle over hebben.
Deel I
Soorten spiervezels
Een van de meest invloedrijke factoren is de soort spiervezel. Er bestaan twee basissoorten van spiervezels die ook wel naartoe verwezen worden als de ‘trage’ en ‘snelle’ spiervezels. De trage spiervezels worden het best gebruikt voor cardiovasculaire activiteiten. Ze produceren kleine hoeveelheden kracht voor langdurige intervallen en zijn het meest geschikt voor uithoudingsoefeningen. Snelle spiervezels daarentegen worden het best gebruikt voor anaerobe activiteiten. Ze produceren grote hoeveelheden kracht voor kortstondige intervallen en zijn het best geschikt voor activiteiten zoals gewichtheffen.
De meeste mannen en vrouwen beschikken over een gelijke verhouding van trage en snelle spiervezels. Er zijn echter een aantal mensen die beschikken over een hoger percentage van trage spiervezels die hun prestaties in uithoudingsactiviteiten verhogen, zoals langeafstandlopers. Wereldsprinters en voetbalspelers, bijvoorbeeld, beschikken dan weer over een grote hoeveelheid snelle spiervezels. Hoewel beide soorten vezels positief reageren op krachttrainingen, zullen de snelle spiervezels een grotere groei in spiermassa en -sterkte teweegbrengen. Met andere woorden: je kan er sneller resultaat bereiken met een krachttrainingsprogramma.
Leeftijd
Een andere belangrijke factor waarover we weinig controle hebben is leeftijd. Uit een aantal wetenschappelijke studies blijkt dat mensen van alle leeftijden hun spiermassa en -sterkte kunnen verhogen met behulp van een veilig, efficiënt krachttrainingsprogramma. De snelheid waarmee die toename wordt behaald lijkt echter groter te zijn tot 20 jaar; de jaren waarbij ons lichaam zichzelf nog ontwikkelt en verder groeit. Wanneer we de lichamelijke maturiteit bereken hebben, daalt deze snelheid significant.
Geslacht
Ons geslacht heeft geen effect op de kwaliteit van onze spieren, maar heeft wel een invloed op de kwantiteit. Hoewel het spierweefsel van mannen en vrouwen karakteristiek hetzelfde is, beschikken mannen doorgaans over meer spierweefsel dan vrouwen omdat het spiergrootte hoger is door de aanwezigheid van testosteron, het mannelijke geslachtshormoon. Hoe groter de spieren, hoe sterker de persoon; dat is waarom de meeste mannen sterker zijn dan vrouwen.
Lengte ledematen & spieren
Een andere krachtfactor die natuurlijk wordt bepaald is de lengte van ledematen; Personen met korte ledematen kunnen doorgaans meer gewicht heffen omdat ze beschikken over hefboomvoordelen (armen en benen). Daarnaast kunnen verschillen in de krachtontwikkeling ook te wijten zijn aan het verschil in spierlengte. Sommige mensen beschikken over lange spieren, en sommige over korte. Mensen met relatief lange spieren beschikken over een groter potentieel om te groeien in termen van grootte en kracht in vergelijking met mensen die kortere spieren hebben.