Hoe verschillen de voedingsbehoeften van vrouwen van die van mannen?
Als kinderen zijn de voedingsbehoeften van jongens en meisjes grotendeels gelijk. Maar wanneer de puberteit begint, beginnen vrouwen unieke voedingsbehoeften te ontwikkelen.
En naarmate we ouder worden en ons lichaam meer fysieke en hormonale veranderingen doormaakt, blijven onze voedingsbehoeften evolueren, waardoor het belangrijk is dat onze voeding ook evolueert om aan deze veranderende behoeften te voldoen.
Hoewel vrouwen doorgaans minder calorieën nodig hebben dan mannen, zijn onze vereisten voor bepaalde vitamines en mineralen veel hoger. Hormonale veranderingen in verband met menstruatie, vruchtbaarheid en menopauze betekenen dat vrouwen een hoger risico lopen op bloedarmoede, verzwakte botten en osteoporose, waardoor een hogere inname van voedingsstoffen nodig is, zoals ijzer, calcium, magnesium, vitamine D en vitamine B9 (folaat ).
Als vrouwen zijn velen van ons geneigd om onze eigen voedingsbehoeften te verwaarlozen. Je hebt misschien het gevoel dat je het te druk hebt om goed te eten, gewend bent aan de behoeften van je gezin, of een extreem dieet volgt dat een tekort veroorzaakt aan vitale voedingsstoffen en je dus humeurig, hongerig en energiearm laat voelen. De specifieke behoeften van vrouwen worden ook vaak verwaarloosd door voedingsonderzoek. Studies hebben de neiging om te vertrouwen op mannelijke proefpersonen wier hormoonspiegels stabieler en voorspelbaarder zijn, waardoor de resultaten soms irrelevant of zelfs misleidend zijn voor de behoeften van vrouwen. Dit alles kan leiden tot ernstige tekortkomingen in uw dagelijkse voeding.
Hoewel wat het beste werkt de ene vrouw niet altijd de beste keuze is voor de andere, is het belangrijk om je voedingskeuzes rond je essentiële voedingsbehoeften op te bouwen. Of je nu je energie en humeur wilt verbeteren, stress of PMS wilt bestrijden, de vruchtbaarheid wilt verbeteren, een gezonde zwangerschap wilt, of de menopauze wilt verlichten, deze voedingstips kunnen je helpen gezond en levendig te blijven tijdens je altijd veranderende leven.
Om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt van het eten dat je eet, probeer dan te streven naar een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en laag is aan verwerkt, gefrituurd en suikerachtig voedsel.